Buitenrecreatie

Fietsen, wandelen, zwemmen, vissen, paardrijden.

Ook al zijn de mogelijkheden voor een actieve vakantie in Szentistván en omgeving beperkt, er is toch wel het één en ander aan recreatieve sportiviteit te doen.
Doet u aan Geocaching dan weet u al dat dit een (ont)spannende en leuke bezigheid is voor jong en oud. Meer dan 300 geocaches liggen binnen een redelijke straal van Szentistván op uw komst te wachten.
Bent u nog niet bekend met Geocaching dan kunt u via onderstaande link ontdekken hoe leuk het is om objecten te zoeken en te vinden. Wereldwijd liggen er miljoenen, dus ook na uw vakantie kunt u in uw eigen woonplaats verdergaan met deze recreatieve "sport".

https://www.geocaching.com/guide/default.aspx

GeocacheWilt u het Hongaarse land per fiets ontdekken dan kunt u gebruik maken van één van de uitgezette fietsroutes waarin Szentistván is opgenomen. De fiets in het vakantiehuis is niet geschikt om uitgebreide toertochten mee te maken maar goede fietsen zijn op diverse plaatsen te huur. U kunt natuurlijk ook uw eigen fietsen meenemen.
Een waarschuwing voor het Hongaarse verkeersgedrag ten aanzien van fietsers is helaas niet overbodig. Fietspaden zijn bijna nergens aangelegd en vaak moet men het doen met een grindpaadje tegen een provinciale weg aan.

Bent u meer van het wandelen dan kunt u langs het Tiszameer en in het Bükk-gebergte uw hart ophalen. Dichterbij kan dat ook. Zo vanuit de voordeur loopt u de puszta op en de natuur in.
Echte wandel- en fietskaarten zijn schaars maar bij de Turistinfo in Mezökövesd zijn goede alternatieven te verkrijgen. Ook voor wandelaars langs de weg geldt dat zij extra moeten oppassen voor het overige verkeer.Voor avonturiers is er in Harsány het Szabadidö és Kalandpark. Hier zijn veel aktiviteiten voor jong en oud. Vissen, klimmen, paardrijden, huifkartocht, lange kabelbaan, varen, spelprogramma enz. http://www.kalandpark.eu/


Houdt u van de rust van het vissen dan is er voldoende water in de buurt om uw hengel uit te gooien. Zelfs op de droge puszta is viswater te vinden en daar zult u slechts gestoord worden door een koppel ooievaars of een groepje vierhoevigen.
U hebt in Hongarije wel een visvergunning nodig die gewoon in de visartikelenwinkel te koop is.

Het zwembad in Mezökövesd is prima maar wilt u in de natuur zwemmen dan moet u dat iets verderop zoeken. Voor een (mid)dagje uit aan goed zwemwater is het Tiszameer een uitkomst. Het is niet ver en het heeft alles om uw energie in kwijt te kunnen. Voor de oudere jeugd is Abádszalok een goede zwemplek met veel vertier.

Voor mensen die met een paard de natuur in willen is er in Tiszavalk (13 km) een manege waar les gegeven wordt en van waaruit ook op de puszta gereden kan worden.
In Szentistván en omgeving zijn meerdere maneges waar men onder begeleiding op eigen terrein kan rijden.